Over later

Dertig jaar geleden overleefde 10% van de kinderen met kanker, nu is dat zo’n 70 tot 75%. Dit is natuurlijk een mooie vooruitgang. Maar driekwart van de overlevenden van kinderkanker heeft één of meer gezondheidsproblemen en een kwart heeft zelfs vijf of meer problemen tegelijk. De gevolgen van de ziekte en de behandelingen (late effecten) kunnen variëren van specifiek lichamelijke tot psychosociale klachten en beïnvloeden vaak de kwaliteit van leven.

Overlevers van kinderkanker worden geconfronteerd met veel vragen. Waar kun je terecht met de lichamelijke en psychische klachten? Zie je op tegen de ziekenhuiscontroles? Met welke gevolgen kun jij te maken krijgen? Wil je eigenlijk wel meewerken met onderzoeken over late effecten? Maak je je zorgen over de toekomst? Hoe ga je jaren later om met de ervaring met kinderkanker? Kun je een hypotheek afsluiten met jouw ziektegeschiedenis? Hoe zit het met jouw vruchtbaarheid en gevolgen van jouw behandeling voor eventuele kinderen? In hoeverre wil je dat jouw familie en vrienden met je meeleven? Moet je in een sollicitatiegesprek vertellen dat je als kind kanker hebt gehad? Betaalt de verzekering de nazorg wel?

De Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’ (VOKK) helpt jou om deze vragen te beantwoorden, want de zorg stopt niet na kinderkanker. Naast informatie, biedt de VOKK ook lotgenotencontact, steun en belangenbehartiging voor overlevers van kinderkanker. Hoe ik dit allemaal weet? Omdat dit precies de zaken zijn waar ik mij de komende tijd voor ga inzetten, want vanaf 1 maart ga ik (parttime) in dienst bij de VOKK!

Wil jij actief meedenken over de bovenstaande onderwerpen? Of wil jij als survivor iets betekenen maar weet je niet wat? Stuur mij dan
een mailtje. Neem ook een kijkje op deze websites: late effecten kinderkanker, hyves, facebook, twitter, het forum PratenOverLater en de website van de VOKK. Houd deze links goed in de gaten voor oproepjes, nieuws, bijeenkomsten en meer.

1 thought on “Over later

  1. Geweldig Valerie. Zeer goed dat je dat goed doen en dat de VOKK je binnenhaalt. Als ik een keer kan bijdragen hoor ik het? Veel succes vanaf dinsdag!!!!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.