Drummen met één arm? Het kan!

Een poosje geleden interviewde ik een hele bijzondere jongen voor het tijdschrift LEF van de Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’. Een interview waar ik nog vaak aan moet denken. Alex Wegman laat zien dat je door niet op te geven het onmogelijke mogelijk kunt maken. Ik bewonder dat hij zelfs in moeilijke omstandigheden zijn doorzettingsvermogen en humor niet kwijtraakt. Dit is wat hij me vertelde:

“Op mijn vijftiende kreeg ik botkanker in mijn linkerarm. Ik herinner me nog goed dat de orthopedisch chirurg zei: ‘Het is je arm of je leven’. Toen ik hoorde dat mijn arm geamputeerd moest worden, dacht ik dat ik nooit meer muziek kon spelen. Ik wilde naar het conservatorium en was al bezig met een vooropleiding. Ik speelde gitaar, drums, piano en keyboard. Muziek betekende alles voor me.

Met een flinke dosis humor en zelfspot leerde ik met de amputatie om te gaan. Op televisie zag ik dat chirurgen wel eens een verkeerde arm of been amputeren. Daarom schreef ik vóór de operatie met een dikke stift ‘afblijven’ op mijn gezonde rechterarm en ‘deze moet je hebben’ op mijn linkerarm. In de nacht na de amputatie schreeuwde ik het uit van de pijn. Mijn hersenen dachten dat mijn arm er nog was en de zenuwen in mijn arm waren doorgesneden. Dit deed verschrikkelijk zeer. Nog steeds voel ik mijn arm af en toe en soms jeukt hij, maar het gekke is dat ik er niet bij kan om te krabben.

Na de operatie moest ik leren om alles met één hand te doen. Met mijn ouders maakte ik de afspraak dat ze me niet mochten helpen, behalve als ik erom vroeg. Dit betekende dat ik soms een kwartier bezig was met een tas dicht te doen. Maar met veel oefenen en mijn motto ‘opgeven is geen optie’ hield ik mijzelf op de been. Het moeilijkste vond ik het als mensen op straat naar me staarden. Nu staar ik gewoon terug, dat werkt heel goed.

Al snel ontdekte ik dat Rick Allen, de drummer van de band Def Leppard, met één arm drumt. Nadat hij zijn arm bij een auto-ongeluk verloor, paste hij zijn drumstel aan met extra voetpedalen. Samen met de muziekwinkel in mijn buurt zocht ik naar een elektrisch drumstel waarbij ik ook een aanpassing kon instellen. Het hi-hat pedaal kreeg hierdoor een andere functie. In de zomer heb ik gewerkt om voor het drumstel te sparen. En met behulp van de filmpjes van Rick Allen op YouTube heb ik mijzelf leren drummen. De muziekwinkel sponsort mij nu zelfs! Zo kan ik nog steeds ontzettend van mijn passie voor muziek genieten. Ik kan me ook goed afreageren op de drums, als ik bijvoorbeeld boos of verdrietig ben dat ik door de amputatie niet naar het conservatorium kan. Dan zoek ik een nummer dat ik leuk vind en ga ik het leren drummen.

In plaats van het conservatorium wil ik na school iets met Informatica of Webdesign doen. Ik heb mijn eigen website gemaakt, waarmee ik wil laten zien dat je nooit moet opgeven. Want er is altijd meer mogelijk dan je je kunt voorstellen. Zo kan ik veel meer met één arm dan ik van te voren had verwacht. Ik heb deze winter zelfs voor het eerst geskied met de Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen!”

Inmiddels is Alex Wegman in Den Helder verkozen tot Jong Talent van het jaar 2010. Wil je Alex zien drummen? Neem dan een kijkje op zijn website. Op 29 oktober zond Hart van Nederland een item over Alex uit, bekijk het hier.

Bekijk ook het oorspronkelijke artikel met foto’s. En wil je meer ervaringsverhalen lezen? Word lid van de Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’ en ontvangt de tijdschriften LEF (voor jongeren) en Attent (voor ouders en artsen).

2 thoughts on “Drummen met één arm? Het kan!

  1. helemaal met je eens! ik heb Alex gefotografeerd in het emma kinderziekenhuis amc. een bijzonder sterk, sociaal en optimistische jongen met veel humor. Gelukkig zit de humor niet in mijn linker arm.
    Jouw boek ook gelezen….ook mooi en herkenbaar. als je een keer een fotograaf nodig hebt…aarzel niet.

    warme groet,
    Nienke Elenbaas

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.